APPLE BELGIUM

Tampons en hoe ze veilig te gebruiken

Het is belangrijk om de feiten en voorzorgsmaatregelen te kennen voordat je een tampon gebruikt!

Voorzorgen

kies de juiste tampon absorptie

zelfs als je al een tampongebruiker bent

zorg dat je altijd veilig bent

Tampons en hoe ze te gebruiken!

Tampons zijn een populaire methode om menstruatiebloed te absorberen.

Voor velen bieden ze flexibele, comfortabele en actieve menstruatiedagen.

Menstruatie zou niemand moeten tegenhouden.

Waar zijn tampons van gemaakt?

Mondays Tampons zijn 100% biologisch katoen

Maar dat is niet altijd het geval. De meeste tampons zijn gemaakt van conventioneel katoen, rayon of een mengsel van die twee.

Waar je tampon ook van gemaakt is, het is heel belangrijk dat je begrijpt hoe je ze op de juiste manier gebruikt en dat de risico's als je dat niet doet ernstig kunnen zijn.

Tampon veiligheidstips

Volg de richtlijnen

Heb je vragen of zorgen? Bespreek dan met je arts of een zorgverlener of tampons geschikt voor je zijn. Als je tampons gebruikt, wees je dan altijd bewust van het gezondheidsadvies.

Tampon veiligheidstips

Wat je moet weten

1. Volg de aanwijzingen. Zelfs als je al eerder tampons hebt gebruikt, lees dan de instructies op de verpakking of lees hier online hoe je een tampon inbrengt

2. Was je handen voor en na het gebruik van een tampon. Dit helpt de verspreiding van bacteriën te verminderen.

3. Gebruik tampons alleen als je ongesteld bent. Tampons zijn niet bedoeld om op een ander moment of om een andere reden te gebruiken.

4. Vervang elke tampon om de 4 tot 8 uur. Draag een tampon nooit langer dan 8 uur achter elkaar.

5. Gebruik een tampon met de laagste absorptiegraad. Als je één tampon acht uur lang kunt dragen zonder hem te verwisselen, kan het absorptievermogen te hoog zijn.

6. Neem contact op met je zorgverlener als je pijn, koorts of andere ongewone symptomen hebt. Als je ongemak, pijn of andere onverwachte symptomen hebt, zoals ongewone afscheiding wanneer je een tampon probeert in te brengen of te dragen, of als je een allergische reactie hebt, stop dan met het gebruik van tampons en neem contact op met je zorgverlener.

7. Ken de tekenen van het toxische shocksyndroom (TSS) en weet hoe je je risico kunt verkleinen. Zie hieronder het gedeelte over TSS.

Gebruik een tampon met een zo laag mogelijke absorptie

De onderstaande absorptietabel is een industriestandaard voor alle/elke tamponmerken

Gebruik altijd een tampon met een absorptievermogen dat lager is dan je vloed. Het is beter om een onderlegger of inlegkruisje te gebruiken in combinatie met een tampon dan om een hoger absorptievermogen te gebruiken.

Als je ongemak voelt bij het verwijderen van een tampon en je de witte vezels kunt zien, kan het zijn dat de tampon niet genoeg verzadigd is en dus een te hoog absorptievermogen heeft.

Toxisch Shock Syndroom

Wat is TSS?

TSS (Toxic Shock Syndrom) is een zeldzame maar zeer ernstige ziekte die tot de dood kan leiden.

De symptomen van TSS kunnen zich snel ontwikkelen - vroegtijdige herkenning en behandeling van deze symptomen kan ernstige ziekte meestal voorkomen. Vroege symptomen en tekenen van TSS lijken op griep en kunnen bestaan uit plotselinge koorts (meestal 39°c / 102°F of meer), overgeven, diarree, flauwvallen of het gevoel hebben flauw te vallen als je opstaat, duizeligheid of uitslag die lijkt op zonnebrand.

Als je een van deze symptomen hebt tijdens je menstruatie of kort daarna, verwijder dan de tampon en zoek onmiddellijk medische hulp. Laat de arts weten dat je onlangs een tampon hebt gebruikt.

Hoe verlaag je het risico op TSS

Tampons zelf veroorzaken geen TSS, maar tampongebruik wordt wel in verband gebracht met een verhoogd risico op TSS.

Voorzorgsmaatregelen voor tampongebruik :

1. Gebruik de laagste absorptie tampon nodig is voor uw comfort en het niveau van de bloedstroom

2. Was je handen voor en na het inbrengen / verwijderen van een tampon en vermijd het hanteren van de tampon meer dan nodig is voor het inbrengen. Gebruik slechts één tampon per keer

3. Breng geen tampon in als dat pijn doet

4. Verander je tampon zo vaak als je nodig hebt, maar het mag niet langer dan 8 uur blijven zitten

5. Het verwijderen van een tampon moet gemakkelijk gaan, als de tampon droog en moeilijk te verwijderen is, is het absorptievermogen te hoog of zit de tampon er nog niet lang genoeg in.

6. Verwijder de gebruikte tampon voordat je de volgende inbrengt en vergeet niet de laatste tampon te verwijderen aan het einde van je menstruatie

7. Gebruik alleen tampons als je ongesteld bent. Gebruik geen tampons als je denkt dat je ongesteld gaat worden - gebruik een maandverband!

8. Als je twijfelt, raadpleeg dan je arts over het gebruik van tampons, vooral als je onlangs bent bevallen, een keizersnede, een miskraam, een abortus of een operatie aan je voortplantingssysteem hebt gehad.

Vragen?

Praat met je arts en zorg dat je medisch advies krijgt over de verzorging van je menstruatie.

Heb je vragen over Mondays en/of onze producten?

Neem contact op