SWEDISH

Tamponger & hur man använder dem på säkert sätt

Om du använder tamponger är det viktigt att veta om dessa fakta och försiktighetsåtgärder för tamponganvändning!

Försiktighetsåtgärder omfattar

välj rätt absorptionsförmåga

även om du redan använder tamponger

se till att du är säker

Vad är tamponger och hur används de?

Tamponger är en populär metod för att absorbera mensblod

Använd dem på ett säkert sätt så kan de ge den frihet som andra produkter inte kan ge. Mens ska inte hålla någon tillbaka.

Vad är tamponger gjorda av?

Mondays tamponger är 100% ekologisk bomull

Men det är inte alltid fallet. De flesta tamponger är tillverkade av konventionell bomull, rayon eller en blandning av de två. Oavsett vad din tampong är gjord av är det mycket viktigt att du förstår hur du använder dem korrekt och att riskerna med att inte göra det kan vara allvarliga.

Säkerhetsråd för tamponger

Följ anvisningarna

Om du har frågor eller funderingar kan du tala med din läkare eller annan sjukvårdspersonal om huruvida tamponger är rätt för dig. Om du använder tamponger ska du alltid ta del av hälsoråden.

Säkerhetstips

Viktig information som alla som använder tamponger behöver känna till:

1. Följ anvisningarna. Även om du har använt tamponger tidigare, läs instruktionerna i förpackningen eller läs här-> hur man sätter in en tampong

2. Tvätta händerna före och efter användning av tampong. Detta hjälper till att minska spridningen av bakterier

3. Använd endast tamponger när du har mens. Tamponger är inte avsedda att användas vid någon annan tidpunkt eller av någon annan anledning

4. Byt tampong var 4:e till var 8:e timme. Använd aldrig en enda tampong i mer än 8 timmar åt gången

5. Använd den tampong som har lägst uppsugningsförmåga. Om du kan använda en tampong i upp till åtta timmar utan att byta den, kan absorptionsförmågan vara för hög.6. Kontakta din vårdgivare om du har smärta, feber eller andra ovanliga symtom. Om du upplever obehag, smärta eller andra oväntade symtom som ovanlig flytning när du försöker föra in eller använda en tampong, eller om du får en allergisk reaktion, ska du sluta använda tamponger och kontakta din vårdgivare

7. Känn till tecknen på Toxiskt Chocksyndrom (TSS) och hur du minskar risken. Se avsnittet om TSS nedan ⤵

Använd den tampong som har lägst absorptionsförmåga för ditt flöde

Absorberingsguiden är en branschstandard, oavsett vilken tampong du använder

Använd alltid en tampong som har en absorptionsförmåga som är mindre än ditt flöde. Det är bättre att använda binda eller trosskydd i kombination med en tampong än att använda en tampong med högre absorptionsförmåga.

Om du känner obehag när du tar bort en tampong och du kan se de vita fibrerna, kan det vara så att den inte är tillräckligt mättad och därmed har för hög absorptionsförmåga.

Toxiskt chocksyndrom

Vad är TSS?

TSS (Toxic Shock Syndrom) är en sällsynt men mycket allvarlig sjukdom som kan leda till döden. Symtomen på TSS kan utvecklas snabbt - tidig upptäckt och behandling av dessa symtom kan vanligtvis förhindra allvarlig sjukdom.

Tidiga symtom och tecken på TSS liknar influensa och kan omfatta plötslig feber (vanligtvis 39°c / 102°F eller mer), kräkningar, diarré, svimning eller en känsla av att du kommer att svimma när du reser dig upp, yrsel eller utslag som ser ut som en solbränna. Om du får något av dessa symtom under eller strax efter din menstruation ska du ta bort tampongen och omedelbart uppsöka läkare. Berätta för läkaren att du nyligen har använt en tampong.

Så minskar du risken för TSS

Tamponger i sig orsakar inte TSS, men användning av tamponger har förknippats med en ökad risk för TSS

Försiktighetsåtgärder vid användning av tamponger :
1. Använd den tampong med lägst absorptionsförmåga som är nödvändig för din komfort och blodflödesnivå
2. Tvätta händerna före och efter insättning/uttagning av tampong och undvik att hantera tampongen mer än nödvändigt före insättning. Använd endast en tampong åt gången
3. Sätt inte in en tampong om det gör ont att göra det
4. Byt tampong så ofta du behöver, men den får inte sitta kvar längre än 8 timmar
5. Det ska vara lätt att ta ut en tampong, om tampongen är torr och svår att ta ut är absorptionsförmågan för hög eller så har tampongen inte suttit inne tillräckligt länge.
6. Ta bort den använda tampongen innan du sätter in nästa och glöm inte att ta bort den sista tampongen i slutet av din menstruation
7. Använd bara tamponger när du har mens. Använd inte tampong när du tror att du kommer att få mens - använd binda!
8. Om du är osäker bör du tala med din läkare om att använda tamponger, särskilt om du nyligen har fött barn, genomgått kejsarsnitt, missfall, abort eller någon operation på ditt reproduktiva system.

Frågor?

Kontakta din läkare och se till att du får den fullständiga medicinska rådgivning om din mensvård som du förtjänar.

Har du andra frågor om Mondays och/eller våra produkter är du välkommen att kontakta oss...

Kontakta oss